Šio aštraus augalo istorija rodo, kad jis neabejotinai pasižymi įvairiomis gydomosiomis savybėmis – medicinoje aprašyta daugiau kaip šimtas jo vartojimo galimybių, neskaitant kulinarijos.
Žali česnakai, sutrinti ir uždėti ant žaizdos, sunaikina daugybę infekcijas sukeliančių mikroorganizmų, tarp jų ir grybelį, kuris sukelia pėdų odos grybelį, makšties mielių grybelį ir įvairias ausų infekcijas. Česnakai užkerta kelią tuberkuliozę sukeliančioms bakterijoms bei klastingajai E.coli – daugelio šlapimtakių infekcijų kaltininkei. Jie gali sunaikinti kai kurias bakterijas, atsparias įprastiems antibiotikams. Česnakai įveikia bakterijas, kurių yra išorinėje ir organizmo viduje. Jeigu daug jų valgysite, žarnynas bus apsaugotas nuo H.pylori – bakterijų, sukeliančių daugumą opų. Taip pat daugelis mokslininkų teigia, kad kasdien valgant česnaką cholesterolio kiekis sumažėja 9-12 proc. Šis augalas mažina kraujospūdį, o kraujagyslių sieneles daro elastingesnes.
Įdomu tai, jog nuluptą česnaką palaikius 15 minučių ir tik paskui įdėjus į verdantį maistą išlieka kai kurios gydomosios šio augalo savybės, kurios paprastai prarandamos verdant.
Gydytojai pripažįsta, kad žali česnakai yra naudingesnė gydomoji ir profilaktinė priemonė.
Augalas, kurį dar prieš 5 tūkstančius metų Tibeto vienuoliai vadino stebuklingu, tikėdami, kad jis gydo net tokias baisias ligas kaip maras ar cholera.
Egipte vergai, dirbę sunkius darbus, kasdien gaudavo po skiltelę česnako. Romoje česnako davinį gaudavo kariai ir gladiatoriai.
Česnakai ir jo preparatai vartojami nuo aterosklerozės, hipertonijos, kolito, plaučių TBC. Jais gydoma pūlingos žaizdos, daromos klizmos nuo spalinių kirmėlių. Česnakai padidina virškinimo trakto sekreciją ir motorinę funkciją, gerina apetitą, širdies susitraukimus, lėtina širdies ritmą, išplečia arterijas.
Česnakuose yra glikozidų, eterinio aliejaus, cukraus, riebalų, vitaminų, azotinių medžiagų. Jie veikia antiseptiniai ir bakteriostatiniai.
Nuo kraujagyslių kalkėjimo. 9 česnako skilteles sutrinti ir užpilti stikline (200 ml) degtinės. Laikyti tamsioje vietoje 2 sav., retkarčiais sukratant. Gerti po 30 lašų kasdien. Gydymą tęsti 15 dienų. Daryti pertrauką, po to vėl pakartoti.
Kosint, užkimus. 3 česnako skilteles smulkiai supjaustyti ir užpilti stikline (200 ml) pieno. Pavirti 4–5 min. Gerti po šaukštą 3 kartus per dieną. Po savaitės daryti pertrauką.
Nuo reumato. 9 česnako skilteles ir 9 paprastojo kaštono (Aesculus hippocastanum) vaisius smulkiai supjaustyti ir užpilti 2 stiklinėmis degtinės. Laikyti 2 sav. tamsioje vietoje, retkarčiais sukratant. Nukošus šia trauktine tepti reumato išsukintus pirštus ar kitas pažeistas vietas.
Nuo viduriavimo, meteorizmo. Patartina kasdien porą kartų suvalgyti nors po skiltelę česnako.
Vykstant į kelionę (kopiant į kalnus, irkluojant, plaukiant) būtina suvalgyti nors po porą skiltelių česnako (kasdien).
Peršalus prieš miegą kojų padus ištrinti grūstais česnakais ir išgerti pusę stiklinės karšto raudonojo portveino arba vermuto. Įdėti pusę šaukšto medaus.
Nuo slogos į nosį lašinti šviežias česnako sultis.
Nuo galvos skausmo česnako košele tepti smilkinius.
Nuo danties skausmo padeda nulupta česnako skiltelė, pridėta prie skaudamo danties.
Svaigstant galvai. 3 skilteles smulkiai supjaustyto česnako užpilti stikline (200 ml) degtinės ir palaikyti tamsioje vietoje 10 dienų, retkarčiais sukratant. Nukošus gerti po 12 lašų 3 kartus per dieną prieš valgį.
Skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą. 3 česnako skilteles smulkiai supjaustyti ir užpilti 2 stiklinėmis pieno. 3 minutes pavirinti. Nukošus įdėti medaus ir pora mėtos lapelių. Gerti 2 kartus per dieną. Po 3 dienų daryti pertrauką.
Česnakai liaudies medicinoje
Česnakai labai populiarūs ir profilaktiškai vartojami nuo daugelio ligų. Išoriškai vartojamas esant burnos ertmės uždegiminiams procesams, karpoms naikinti, gydomi bičių, nuodingų vabzdžių ir gyvačių įkandimai; taip pat vartojamas nuo migreninių skausmų, plaukų šaknims stiprinti, slogai, kokliušui, kosuliui gydyti.
Kelias minutes kramtomas česnakas sunaikina visas bakterijas, esančias burnos ertmėje. Daug kartų įkvėpti sutrinto svogūnėlio lakūs fitoncidai gydo gripą ir anginą. Gripo profilaktikai į nosį įkišamas vatos tamponas su česnako tyrele. Česnako tyrelė dedama vietoj garstyčių lapelių, kai skauda galvą arba krūtinę. Česnako tepalu gydomos nuospaudos ir egzema, o tyrele – pleiskanos. Dažnai vaikams česnaku varomos spalinės. Tam į tiesiąją žarną reikia įdėti česnako tyrelės arba česnako skiltelę arba daryti klizmą iš česnako nuoviro.
Nuo bronchito ir anginos
- 100 g svogūnų, 50 g česnako, 100 g medaus, 3 citrinų sulčių. Mišinį savaitę laikyti tamsoje. Vartoti po desertinį šaukštą prieš valgį 3 kartus per dieną.
Nuo slogos
- Smulkiai supjaustyti 2 česnako skilteles, užpilti 3 šaukštais vandens, palaikyti 3 val., nukošti. 4-6 lašus šio skysčio įlašinti į kiekvieną nosies landą
Nuo gripo
- 100 g česnako smulkiai supjaustyti. Įdėti 100 g medaus, gerai išmaišyti. Vartoti po šaukštą su ½ stiklinės (100 ml) vandens vakare prieš miegą.
Susirgus ūmia infekcine liga
- Ruošti česnakų užpilą. Šaukštelį susmulkintų česnakų užpilti 2 stiklinėmis 25-30 0C temperatūros virinto vandens. Palaikyti 1-1,5 val. Vartoti po ½ stiklinės (100 ml) 3 kartus per dieną prieš valgį.
- 2 šaukštus sumaltų česnakų suplakti su 0,5 l rūgpienio ir palikti nakčiai. Vartoti po šaukštą 3-4 kartus per dieną prieš valgį.
Mažina temperatūrą, padeda atsikosėti prieš miegą
- Stiklinę pieno užvirinti su česnako skiltele. Palaukti, kol pritrauks, nukošti. Gerti karštą su medumi.
Aterosklerozės profilaktikai
- Kasdien suvalgykite po 2 česnakų skilteles; jas galima ir išspausti, o sultimis pagardinti patiekalus.
Košelė
- Sumaltų česnakų košelę dėti plonu sluoksniu ant žaizdų, opų ir aprišti; plaukų augimui skatinti – įtrinti galvos odą.
Česnakų tepalas
- Tepalui paruošti reikia imti sugrūstą česnaką ir santykiu 1:1 sumaišyti su kiauliniais taukais – nuo dedervinės, karpoms ir nuospaudoms tepti.
Minkština skausmingas nuospaudas
- Keptas česnakas su sviestu ar virtas piene.
!!! Vartojant didesnėmis dozėmis, gali sutrikti skrandžio veikla. Česnakų preparatų nepatartina vartoti sergant inkstų ligomis.
Česnakai virtuvėje
Prieskoninis augalas. Vartojamas maistui ir greitai gendantiems produktams konservuoti: agurkus, pomidorus, paprikas, baklažanus, cukinijas. Be jų neapsieinama ir gaminant dešras. Suteikia pikantišką skonį žuvies, mėsos bei daržovių patiekalams. Česnako kvapas ir skonis gerai dera su aviena. Daugelyje šalių populiarūs marinuoti česnakai. Jais taip pat aromatizuojamas actas.
Vietoj šviežių galima dėti džiovintų kepant ir verdant mėsą, ruošiant sriubas, gaminant namines dešras, sūdant grybus, daržoves. Mėsa įtrinama džiovintais česnakais prieš ją ruošiant, o į sriubas jų dedama likus 3-5 minutėms iki virimo pabaigos.
Česnakas vartojamas beveik visuose graikų, ispanų, italų, vengrų, serbų virtuvės patiekaluose. JAV, Anglijoje ir kitose šalyse česnako lapų dedama į salotas. Vitamino C jie turi žymiai daugiau nei svogūnėliai.
Verta žinoti
- Kad išliktų jo vaistinės savybės, česnako virti nereikia, o tik įdėti į jau paruoštą patiekalą.
- Smulkiai pjaustytas ar kietas česnakas dedamas į jau paruoštas sriubas ar kitus patiekalus ir palaikomas 3-6 min. Tik tokiu atveju aromatas bus malonus, neaštrus ir harmoningai derės su kitais prieskoniais.
- Norint, kad rankos neatsiduotų česnaku, jas reikia ištrinti citrinų puselėmis.
- Grūstas ir smulkiai supjaustytas česnakas turi daug stipresnį skonį ir kvapą nei supjaustytas stambiai.
Pavasarinės salotos su česnakais
Kiaulpienių, dilgėlių, raktažolių lapus smulkiai supjaustyti, pasūdyti ir sumaišyti. Įdėti smulkiai supjaustytų česnakų, uždaryti aliejumi arba majonezu, apibarstyti kapotu kiaušiniu.
Burokėlių salotos su česnakais
1 burokėlis, 3 skiltelės česnako, 2 graikiniai riešutai, šaukštas majonezo, druskos, juodųjų maltų pipirų.
Virtus burokėlius supjaustyti mažais kubeliais arba sutarkuoti, susmulkinti graikinių riešutų branduolius ir česnakus. Viską sumaišyti, įberti druskos, pipirų ir uždaryti majonezu.
Marinuoti česnakai
Česnakų skilteles nulupti, nuplauti, sudėti spaudžiant į stiklainius ir užpilti marinatu (1 litrui marinato – ¼ stiklinės vandens, šaukštas cukraus, šaukštas druskos, ¾ stiklinės acto). Į kiekvieną stiklainį (1 litro) įmesti po 3 karčiuosius ir 3 kvepiančiuosius pipirus, 4 gvazdikėlius ir nedidelį gabaliuką cinamono.
Paduoti kaip garnyro priedą prie mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų.
Česnako ir fermentinio sūrio užtepas
1 vidutinio dydžio česnakas, 200 g fermentinio sūrio, 2 šaukštai grietinės ar majonezo, druskos.
Smulkiai supjaustytą česnaką šaukštu patrinti su trupučiu druskos. Fermentinį sūrį smulkiai sutarkuoti, sumaišyti su česnaku, grietine ir mediniu šaukštu gerai trinti bei sukti iki vienalytės masės. Masę tepti ant baltos duonos ar batono.