Soja – ankštinių šeimos augalas, maistui pradėtas naudoti labai seniai. Sojų pupelės turi iki 40 proc. baltymų, iki 22 proc. riebalų, daug kalcio ir fosforo, provitamino A, B ir D grupės vitaminų, fermentų, lecitino.
Sojų baltymai artimesni gyvulinės kilmės baltymams, negu kitų ankštinių kultūrų. Jų aminorūgščių sudėtis artima mėsos aminorūgščių sudėčiai, o baltymų 1,5-2 kartus daugiau negu mėsoje, todėl sojos vadinamos „augaline mėsa”.
Vertingas ir sojų aliejus – maistinėmis savybėmis jis prilygsta sviestui.
Valgiai iš sojų naudingi pagyvenusiems žmonėms, ypač tiems, kurių medžiagų apykaita sutrikusi, sergantiems ateroskleroze ir nutukimu.
Sojų gydomosios savybės: mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda ištirpinti akmenis tulžies pūslėje, reguliuoja žarnyno veiklą, tinka sergant diabetu (sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje), mažina vėžinių susirgimų riziką, ypatingai moterims – krūties vėžio riziką.
Sojoje esantys izoflavonai pasižymi labai plačiu veikimo spektru:
- Organizme jie virsta į fitoestrogeną, labai reikšmingą ir svarbų junginį moters sveikatai. Jos gyvenime gali susiformuoti dvi nepalankios situacijos, kai estrogenų lygis būna itin aukštas ir, kai jis staigiai sumažėja. Pirmoji situacija dažniausiai pasireiškia vidutiniame amžiuje ir gali sąlygoti mastopatijos, fibroadenomos bei krūties vėžio vystymąsi. Sojoje esantis izoflavonas turi panašią molekulinę struktūrą, kaip ir estrogenas. Audiniuose jis pasirinktinai susijungia su estrogeno receptoriais ir, tokiu būdu, estrogenas yra intensyviau šalinamas iš organizmo. Šitaip normalizuojasi jo sekrecija kiaušidėse ir tuo pačiu mažėja ligos vystymosi rizika.
- Antroji situacija formuojasi jau po 40 metų, kai moters organizme sumažėja kiaušidžių funkcinis, hormonus produkuojantis aktyvumas. Taip laipsniškai pradeda vystytis klimaksas, pasireiškiantis gerai žinomais simptomais, kaip pvz., nerviniais sutrikimais, fiziologiniu organizmo senėjimu, charakterio pasikeitimais, osteoporoze ir t.t. Sojos izoflavonas, būdamas natūraliu augaliniu produktu, neturi jokių pašalinių poveikių, kuriuos gali sukelti skiriama hormonų pakaitinė terapija. Moters organizme sojos izoflavonas sėkmingai papildo estrogeno deficitą, todėl japonės ir kinietės praktiškai nesusiduria su klimakterinio sindromo problemomis, nes kasdien suvartoja 80 – 100 gr. sojos produktų.
- Sojos izoflavonas efektyvus onkologinių susirgimų profilaktikoje, nes jis slopina fermentų, reguliuojančių piktybinių ląstelių dalijimosi greitį, gyvybinę veiklą, o taip pat stabdo kraujo indų išvešėjimą navikiniame audinyje.
- Jis stiprina kaulinį audinį, stimuliuoja osteogenezę ir stabdo nesaikingą kalcio evakuaciją iš organizmo.
- Pasižymi kaip stiprus antioksidantas, mažina gliukozės koncentraciją kraujyje, normalizuoja cholesterino kiekį organizme ir taip mažina aterosklerotinių plokštelių bei trombų formavimosi tikimybę kraujagyslių sienelėse.
- Aktyviai stimuliuoja kiaušelių ir prostatos funkcijas bei spermatogenezę, regeneruoja ląstelines – audinines struktūras.
Pastaruoju metu mokslininkai pažengė gerokai pirmyn atrasdami ir kitų izoflavonų savybių, vertingų moteriai vyresniame amžiuje. Todėl artėjant moters gyvenimo rudeniui, ypač menopauzės laikotarpiu, mitybą vertėtų papildyti izoflavonais. Turėdamos gamtos suteiktą galimybę sušvelninti menopauzės simptomus bei su jais susijusius patologinius procesus, moterys gali pagerinti savo ir savo artimųjų gyvenimo kokybę ar net išvengti lemtingų ligų.
Nuo 40 metų amžiaus dėl sulėtėjusios lytinių hormonų estrogenų veiklos ima mažėti osteoblastų kiekis, todėl kaulai atsinaujina vis lėčiau ir organizmas įsisavina žymiai mažiau kalcio. Dėl kauluose mažėjančio kalcio kiekio ima didėti rizika susirgti osteoporoze. Norint išvengti osteoporozės rekomenduojama vartoti kalcio preparatus su sojos izoflavonais. Moksliniai tyrimai skelbia, kad sojos izoflavonai, reguliuodami lytinių hormonų estrogenų veiklą, didina kaulų atsinaujinimą skatinančių osteoblastų kiekį ir tokiu būdu padeda kaulams įsisavinti kalcį. Dėl šios priežasties vyresniems žmonėms rekomenduojama vartoti preparatus, kurių sudėtyje yra kalcio su sojos pupelių izoflavonais. Jeigu vyresnio amžiaus žmonės vartoja preparatus, kurių sudėtyje yra tik kalcio, tai organizmas dėl sulėtėjusio kaulų atsinaujinimo neįsisavina viso preparate esančio kalcio.
Sklandi moters organizmo veikla yra nulemta subalansuotos lytinių hormonų gamybos ir veiklos. Perkopus penktą dešimtį, vyksta didžiuliai moters organizmo pokyčiai, moters lytinis brandumas krypsta pabaigos link, tai reiškia senatvės pradžią. Išsenka normali kiaušidžių veikla, sutrinka ovuliacija, geltonkūnio funkcija, moteris jaučia organizmo pasikeitimus, signalizuojančius steroidogenezės pabaigą ir klimakso pradžią.
Statistiniai duomenys rodo, kad ankstyvieji klimakso simptomai – karščio pylimas, sustiprėjusio širdies plakimo epizodai, jautrumas, nervingumas – vargina apie 85 proc. Vakarų šalių moterų. Šis periodas moterims ypač svarbus, nes daugumai jų būtinos medikamentinės ar kitos priemonės, kad vėl taptų darbingos ir fiziškai aktyvios.
Šiuo laikotarpiu moteriai rekomenduojama pasirinkti tinkamą mitybą, fizinį aktyvumą, pasikonsultuoti su gydytoju. Gana dažnai, esant sunkiai klinikai, skiriama pakeičiamoji hormonų terapija (PHT).
PHT šiandien yra pati veiksmingiausia klimakso simptomų gydymo priemonė, pakeičianti moters gyvenimo kokybę bei užkertanti kelią osteoporozės ir širdies kraujagyslių ligų vystymuisi. Tačiau, kaip rodo pastarųjų metų tyrimų duomenys, ilgalaikė PHT didina įvairios lokalizacijos, konkrečiai – krūtų ir kitų reprodukcinės sistemos organų, piktybinių procesų vystymosi riziką, didėja tromboembolijų tikimybė.
Taigi, ką daryti moterims, kurioms PHT yra kontraindikuotina dėl šalutinio poveikio ar jos pačios pakeičiamosios hormonų terapijos nepageidauja arba bijo, tačiau be tam tikros medikamentinės pagalbos sunkiai išsiverčia.
Pastaruoju metu atlikta nemaža tyrimų, įrodančių teigiamą biologiškai veiklių medžiagų, turinčių į estrogeną panašų poveikį, vartojimą klimakso simptomams bei su jais susijusiems patologiniams procesams gydyti . Tai sojų fitoestrogenų frakcija – izoflavonai.
Statistinių tyrimų duomenys rodo, kad Kinijoje ir Singapūre, kur maiste vyrauja sojų produktai, klimakso simptomai, ypač karščio pylimas, vargina apie 14 proc. moterų, tuo tarpu Europoje moterys nuo karščio pylimo kenčia net šešis kartus dažniau, be to, šiose šalyse krūties vėžiu sergama nuo 4 iki 10 kartų rečiau nei Europoje ar Amerikoje . Atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamo tyrimo duomenimis, vartojant sojų izoflavonais papildytą maistą ne mažiau kaip 12 sav., per šį laikotarpį pasireiškia maksimalus izoflavonų poveikis, karščio pylimo dažnis sumažėja iki 45 proc.
Trisdešimt aštuonių klinikinių dvigubai aklų tyrimų metaanalizės duomenys rodo, kad, kasdien vartojant 47 g sojų baltymų, bendro cholesterolio kiekis kraujyje sumažėja: apie 20 proc. esant dideliam cholesterolio kiekiui ir apie 9 proc. esant labai dideliam cholesterolio kiekiui . Sojų fitoestrogenai ne tik mažina cholesterolio kiekį, bet ir teigiamai veikia tulžies rūgščių metabolizmą, apsaugo žarnų gleivinę nuo toksinio metabolitų poveikio, šie faktoriai svarbūs tiesiosios žarnos piktybinio proceso vystymosi prevencijai . Be to, veiklieji izoflavonai ne tik slopina piktybinių ląstelių augimą, bet ir skatina šių ląstelių diferenciaciją . Taip pasireiškia izoflavonų antiestrogeninis poveikis, kurio neturi PHT preparatas. Tyrimų rezultatai rodo, kad sojų izoflavonai gali sumažinti piktybinio proceso vystymąsi, skatindami T limfocitų ir makrofagų imuninį aktyvumą.
Neseniai Ilinojaus universiteto atliktas tyrimas rodo, kad suvartojant 55,6 ar 90 mg sojų izoflavonų per dieną smarkiai padidėjo kaulų audinio tankis, po šešių mėnesių pastebėtas didelis stuburo slankstelių mineralinio tankio padidėjimas, palyginti su kontroline grupe. Remiantis eksperimentinių modelių tyrimais, nustatyta, kad mineralinis kaulų tankis palaikomas slopinant osteoklastų aktyvumą – jį per tirozinkinazę slopinamai veikia izoflavonai.
(Literatūra: Med. m. dr. R. Kriaučiūnas, „Sveikatingumo receptai”)