Kriaušės gana universalios – tinka ir prie mėsos patiekalų, ir desertams, ir konservuoti. Kriaušes galima džiovinti, virti uogienes, marmeladą, ruošti kriaušių medų.
Be to, iš jų daromi puikūs kompotai, giros, esencijos vaisių gėrimams, sidras, vynas. Iš džiovintų kriaušių sėklų verdama kava.
Kriaušės puikiai dera su riešutais, sūriu, žalumynais, grietine, majonezu, netgi česnakais, todėl su jomis dažnai ruošiamos įvairiausios salotos. Tai puikus įdaras kepsniams, maltos mėsos gaminiams. Kriaušių ir varškės derinys tinka tiek salotoms, tiek apkepams gaminti.
Konservuojant į kriaušių draugiją rekomenduojama rinktis aitresnio skonio komponentus: bruknes, svarainius, rūgščius obuolius, serbentus, agrastus ir pan. Labai skanios ir marinuotos kriaušės. Tik sveikų kriaušių gaminius reikia kaitinti 5–7 min. ilgiau. Jei odelė plona, kriaušių lupti nereikia. Kad nuluptos ir supjaustytos kriaušės netamsėtų, jas reikia pamerkti į pasūdytą arba citrinų rūgštimi parūgštintą vandenį.
Salotos su avižiniais dribsniais
1 didelė kriaušė, 1 šaukštas grietinės, 2 šaukštai avižinių dribsnių, 50 g riešutų, 50 g razinų, 1 stiklinė vandens.
Iš avižinių dribsnių išvirkite košę. Į ją sudėkite susmulkintus riešutus ir razinas. Kriaušę perpjaukite išilgai, išimkite sėklalizdžius ir aštriu peiliu išpjaukite duobutę, kurioje tilptų vienas šaukštas košės. Į kriaušės puseles sudėkite paruoštą košę.
Kriaušių salotos su riešutų padažu
8–10 kriaušių, 200 g fermentinio sūrio, 50 g lazdynų riešutų. Padažui: 50 g lazdynų riešutų, saujelė susmulkintų salierų lapų, 4 šaukštai majonezo, 2 šaukštai grietinės, truputis druskos.
Smulkiai supjaustykite kriaušes. Fermentinį sūrį supjaustykite kubeliais. Kriaušes, sūrį ir riešutus sudėkite į užkandines lėkštutes. Padažui sumalkite riešutus ir sumaišykite su majonezu, grietine, salierų lapais bei druska. Padažą dėkite ant salotų. Viršų galima papuošti susmulkintais salierų lapais.
Apkepas su varške ir kriaušėmis
1 l pieno, manų kruopų, 1 stiklinė cukraus, 200 g varškės, 6 kiaušiniai, 6 šaukštai tirpios kakavos, 1 stiklinė bruknių, 2 didelės kriaušės. Sviesto ir manų kruopų kepimo formai.
Iš pieno, manų ir cukraus išvirkite tirštą manų košę. Varškę sutrinkite per tinklelį ir sumaišykite su manų koše. Įmaišykite suplaktus kiaušinius. Pusę masės sumaišykite su kakavos milteliais ir bruknėmis, o likusią – su kriaušių kubeliais. Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite manų kruopomis. Sukrėskite su kakava sumaišytą apkepo masę. Išlyginkite paviršių ir atsargiai sudėkite masę su kriaušėmis. Kepkite 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Marinuotos kriaušės
5 kg kriaušių, truputis druskos ir citrinų rūgšties. Marinatui: 2 l vandens, 200 ml 9 proc. acto, 400 g cukraus, 6 laurų lapeliai, 6 gvazdikėliai, vyšnių ir juodųjų serbentų lapų.
Nuluptas, išvalytas ir per pusę perpjautas kriaušes panardinkite į pasūdytą vandenį, kad nepatamsėtų. Išgriebę sudėkite į verdantį citrinų rūgštimi parūgštintą vandenį ir 5 min. pakaitinkite neleisdami vandeniui užvirti. Taip paruoštas kriaušes sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu marinatu. Vyšnių ir serbentų lapus sudėkite ant viršaus, kad kriaušės būtų apsemtos ir nepajuoduotų. Pakaitinkite 80 laipsnių temperatūroje (1 l talpos stiklainius – 20 min.) ir sandariai uždarykite. Stiklainių neapverskite.
Kriaušių ir svarainių kompotas
4 kg kriaušių, 1 kg svarainių, 1,2 l vandens, 800 g cukraus.
Išvalytus svarainius supjaustykite skiltelėmis. Išvirkite sirupą ir į jį sudėkite svarainius. Iš nuluptų kriaušių specialiu įrankiu išgremžkite sėklalizdžius ir kriaušes tuoj pat panardinkite į karštą sirupą. Pavirkite 3 min. Tada kriaušes ir svarainius sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu sirupu. 1 l talpos stiklainius 30 min. pakaitinkite 90 laipsnių temperatūroje. Sandariai uždarykite.
Kriaušės slyvų tyrėje
2 kg kriaušių, 1,5 kg slyvų, 250 g cukraus.
Nuluptas, išvalytas ir per pusę perpjautas kriaušes 4 min. plikykite verdančiame vandenyje. Slyvas be kauliukų kaitinkite ant mažos ugnies 5 min., tada pertrinkite per tinklelį, pasaldinkite ir virkite 15 min. Nuplikytas kriaušes sudėkite į stiklainius ir užpilkite karšta slyvų tyre. 1 l talpos stiklainius pakaitinkite 35 min. Sandariai uždarykite.