Krienas

0

 krienas

Nuo seno krienai naudojami liaudies medicinoje. Jie puikiai naikina bakterijas ir kitus mikroorganizmus. Krienais galima gydyti tulžies latakų, žarnyno ligas, raumenų uždegimus.

Sergant angina, burnos ir gerklės uždegimais, galima skalauti vandeniu praskiestomis krienų sultimis (1:20). Jomis taip pat naikinamos strazdanos bei pigmentinės dėmės. Susmulkintos šaknys naudojamos aplikacijoms, gydant sąnarių ir odos uždegimus, sumušimus, dermintomikozes; šaknų tyrelė – negyjančioms žaizdoms gydyti.

Pavilgai ir krienų masės kaukės naudojamos kosmetikoje pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms šalinti, o mišinyje su tarkuotais obuoliais – suglebusiai, poringai odai atgaivinti.

Kosuliui, bronchinei astmai ir peršalimui gydyti

Sumaišyti šaukštą šviežiai sutarkuotų krienų ir 3 šaukštus medaus. Šio mišinio vartoti po šaukštelį 5 kartus per dieną.

Sutrikus virškinimui

 Šaukštelį sutrintų krienų įmaišyti į stiklinę šilto pieno ir gerti vakare vieną kartą per dieną.

Gerina apetitą

400 g sutarkuotų krienų šaknų gerai sumaišyti su 500 g medaus. Valgyti po šaukštą 15 min. prieš valgį.

Krienų sultys

Kai skauda dantis, burną skalauti vandeniu praskiestomis sultimis (1:1).

Jeigu prasidėjo burnos gleivinės uždegimas ar angina, burną ir gerklę galima skalauti vandeniu praskiestomis krienų sultimis.

Krienų spiritinė tinktūra

Pusę krieno šaknies sutarkuoti ir užpilti 70 % spiritu. Po 2 val. perkošti, likutį išgręžti, o tinktūrą per pusę praskiesti vandeniu. Gautu skysčiu valyti ir dezinfekuoti sunkiai gyjančias žaizdas, jį naudoti kompresams.

Krienų kompresai

Sergant sąnarių, raumenų uždegimais dėti tarkuotų krienų kompresus.

Sušalus arba permirkus profilaktiškai ant pėdų ir kelių dėti karštus tarkuotų krienų kompresus.

Krienų antpilas odai balinti

50 g tarkuotų krienų užpilti 250 g stalo acto, laikyti sandariai užkimštame butelyje tamsioje ir vėsioje vietoje. Po 2 sav. antpilą nukošti ir įpilti 1,5 l šalto vandens. Šiuo skysčiu veidą valyti ryte ir vakare.

!!!  Sergant ūmiais ir chroniškais gastritais, kepenų bei inkstų ligomis krienų vartoti negalima. Būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Valgomasis krienas VIRTUVĖJE

Šviežios krienų šaknys vartojamos kaip uždaras mėsos, žuvies ir kiaušinių patiekalams, užkandžiams, padažams, konservuojant agurkus, pomidorus, sūdant grybus. Krienai dedami į įvairius majonezus, varškę, jogurtą. Šie mišiniai patiekiami prie keptos mėsos, žuvies, šaltų patiekalų. Krienų padažas ypač gardu su lydeka arba kita žuvimi. Trintų krienų mišinys su grietine ar obuoliais, su vandeniu ar vynu ypač tinka prie žuvies – karpio, menkės, lašišos.

Net mažytis jų gabalėlis, įdėtas į sūrymą, marinatą, gelbsti nuo perrūgimo, sugedimo ir gerina produktų skonį. Krienuose esantis garstyčių aliejus neleidžia veistis bakterijoms ir pelėsiams. Žiemą galima vartoti ir džiovintas krienų šaknis. Iš jaunų švelnių lapų gaminamos salotos.

Prancūzijoje virta jautiena su krienų padažu – šventinis patiekalas.

Verta žinoti

  •  Krienų aštrumą galima sumažinti grietine, pomidorais, majonezu, obuoliais.
  •  Krienų skonį pagerina cukrus ir citrinos sultys.
  •  Dėl fitoncidų gausos krienai turi antimikrobinių savybių. Išvykose neturint šaldytuvo, maisto produktai geriau laikysis, jeigu juos pabarstysime smulkintomis krienų šaknimis.
  •  Krienų negalima virti, jų užberiama ant paruošto valgio.
  •  Tinka vartoti su garstyčiomis, paprika, juodaisiais pipirais.

Krienų lapų ir agurkų salotos

100 g krienų lapų, agurkas, krapų ir petražolių lapų, šaukštas grietinės, druskos.

 Jaunus krienų lapus smulkiai supjaustyti, įdėti smulkiai pjaustytų šviežių agurkų, krapų ir petražolių lapų, druskos, grietinės.

Krienų ir rūgštynių lapų sriuba

0,5 litro mėsos sultinio, 12 bulvės, morka, svogūnas, 50 g krienų lapų, 30 g rūgštynių, krapų ir petražolių lapų, šaukštas grietinės, kiaušinis.

 Į mėsos sultinį įdėti bulvių, morkų, svogūnų ir išvirti. Paskui įdėti smulkiai pjaustytų jaunų krienų ir rūgštynių lapų, pasūdyti ir virti 3-5 minutes.

Grietinės padažas su krienais

100 g krienų, 2 šaukštai grietinės, druskos, cukraus.

 Krieno šaknį nulupti, nuplauti, sutarkuoti ir sumaišyti su grietine, druska ir cukrumi. Valgyti su mėsa, šaltiena, šalta žuvimi.

Krienai su burokėliais

300 g krieno šaknų, 200 g virtų burokėlių, 2,5 stiklinės vandens, stiklinė 6 % acto, po 2 šaukštelius druskos ir cukraus.

Šaknis nuvalyti, nuplauti, sutarkuoti. Sudėti į indą, apipilti verdančiu vandeniu, uždengti. Į ataušusius krienus įdėti smulkiai tarkuotų burokėlių, druskos, smulkaus cukraus, acto. Tinka su drebučiais apipiltais valgiais, šaltiena, kepta kiauliena.

Kitos panaudojimo sritys

Krienai padeda ilgiau išsaugoti šviežias agrastų, vynuogių, serbentų uogas. Ant laikomų obuolių taip pat galima dėti krienų, nes iš vaisių greičiau išlenda obuolinio vaisėdžio vikšrai, o patys vaisiai mažiau pūva.

Dalintis:

Comments are closed.