Vitaminas H (biotinas B7)

0

corn

Vitaminas B7 (vitaminas H – biotinas) – tai yra tirpus vandenyje B grupės vitaminas, kuris yra svarbus angliavandenių ir riebalų apykaitai. Šis vitaminas lengvai oksiduojamas, tačiau yra atsparus aukštai temperatūrai, rūgščių, šarmų ir ultravioletinių spindulių poveikiui. Žmogaus žarnyno mikroflora gamina nedidelį kiekį šio vitamino.

Vitaminas B7 svarbus angliavandenių sintezei, riebalų rūgščių sintezei, aminorūgšties leucino apykaitai, vitaminas H būtinas normaliai odos funkcijai, reguliuoja prakaito liaukų veiklą, reikalingas sveikiems plaukams, odai, kraujo gamybai.

Dienos norma – 30-100 mg, vis dėlto, papildomai naudinga vartoti sergant žarnyno ligomis, taipogi po antibiotikų vartojimo, nes pažeidžiama žarnyno mikroflora ir ji nebegali gaminti pakankamai biotino, taip pat daugiau vitamino reikia nėščioms moterims. Didesnes biotino dozes galima vartoti siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Trūkstant vitamino H, pradeda sausėti, luptis oda, slinkti plaukai, skilinėti nagai, gali išsivystyti mažakraujystė, atsiranda mieguistumas, depresija, gali varginti raumenų skausmai, apetito stoka. Vitamino trūkumas gali sukelti išsekimą, kojų bei rankų odos pleiskanojimą. Vitamino deficitas atsiranda valgant žalius kiaušinius, nes antivitaminas avidinas (jo yra žaliuose vištų kiaušiniuose) prisijungia biotiną, ir šis negali rezorbuotis žarnyne.

Maži biotino kiekiai yra visuose augaliniuose ir gyvuliniuose produktuose. Daugiausia – mielėse, inkstuose, taip pat kiaušinio trynyje, kukurūzuose, avižinėse kruopose, žirniuose, jautienoje, piene, šokolade, grybuose.

Atgal

Dalintis:

Comments are closed.